Novosti u Debianu 11 bullseye

Prema planu najavljenom na službenoj mailing listi, 14. kolovoza 2021. objavljena je jedanaesta stabilna inačica operacijskog sustava Debian. Novo Debianovo izdanje nosi kodno ime "bullseye" i donosi značajne promjene u odnosu na svoje prethodne inkarnacije.

Ovoga puta Debian dolazi s LTS (engl. Long Term Support) Linux jezgrom 5.10 čiji je EOL (engl. End Of Life) najavljen za prosinac 2026. godine.

Jedna je od zanimljivosti podrška za exFAT (engl. Extensible File Allocation Table), datotečni sustav koji je od sada uključen u samu jezgru, zbog čega dobro poznati FUSE (engl. Filesystem in USErspace) više nije potreban. Starija implementacija i dalje se može koristiti, ali umjesto naredbe mount.exfat potrebno je pokrenuti naredbu mount.exfat-fuse. Alati za upravljanje sustavom exFAT nalaze se u paketu exfatprogs i valja napomenuti da su u konfliktu sa starijom implementacijom alata exfat-utils.

Pregršt noviteta dolazi i sa Linux init sustavom systemd v247. Možemo izdvojiti funkcionalnost persistent journal koja dnevničke zapise sprema u /var/log/journal/, a čitljivi su samo članovima grupe adm ili systemd-journal.

Sistemski servis systemd-timesyncd, koji služi za sinkronizaciju s poslužiteljem za upravljanje točnim vremenom (engl. Network Time Protocol, NTP), od sada dolazi kao zaseban paket.

Ovime je omogućeno nesmetano korištenje implementacija protokola NTP kao što su ntp, chrony, openntpd i sl. bez potrebe za instalacijom paketa systemd-timesyncd.

U bullseyeu systemd zadano koristi control groups v2 ili skraćeno cgroupv2. To je značajka Linux jezgre koja omogućuje organizaciju procesa u hijerarhijske skupine te upravljanje i nadzor njihova pristupa različitim resursima.

Također je vrijedno spomenuti i Podman, alat koji je predstavljen kao poboljšana zamjena za Docker. Osim što kao i Docker upravlja OCI (engl. Open Container Initiative) kontejnerima, donosi povećanu razinu sigurnosti, integraciju sa systemdom i uz to radi bez daemona. Migraciju olakšava činjenica što se većina Dockerovih naredbi može izravno prevesti u Podmanove naredbe.

Osim ovih dodataka, iz bullseyea je nakon više od 15 godina uklonjena podrška za 32-bitnu MIPS (big-endian) arhitekturu.

Također, više nećemo imati podršku za biblioteke Qt 4 i KDE 4, koje su zamijenjene bibliotekama Qt 5.15 i KDE Plasma 5.20.

Python 2 i dalje je prisutan zbog nekolicine paketa, bez obzira na najavljeno uklanjanje, ali više nije podržan i neće imati sigurnosne nadogradnje.

Došlo je i do promjene formata zapisa security repozitorija u datoteci /etc/apt/sources.list.
Od sada taj zapis izgleda nešto drugačije:

deb http://security.debian.org/ bullseye-security main contrib non-free

Budući da se mnogi operacijski sustavi temelje na Debianu, izdanje bullseye imat će ogroman utjecaj na cjelokupnu Linux zajednicu.

Kao i uvijek, moguće je preuzeti ISO sliku.

Debian 11 slika

Ostali članci autora