Kad ste posljednji put uredili svoje računalo?

Svake godine, drugi ponedjeljak u veljači posvećen je čišćenju računala, bilo da je riječ o fizičkom ili o čišćenju datoteka. Clean Out Your Computer Day ove godine obilježava se 13. veljače 2017. Na društvenim je mrežama dan popraćen hashtagom #CleanOutYourComputerDay pa se na taj način možete pridružiti svima koji će izdvojiti nešto vremena za svoje računalo.

Pod fizičkim se čišćenjem smatra čišćenje unutrašnjosti računala (stolno računalo) od prašine, te čišćenje tipkovnice, miša i druge periferije mekanom krpom ili četkom.

Digitalno čišćenje valja obavljati pažljivo, bilo da je riječ o ikonama pretrpanom desktopu ili o uklanjanju starih aplikacija.

Organizirajte svoje računalo:

  • organizirajte datoteke i mape/direktorije
  • obrišite datoteke iz Smeća
  • obrišite duple datoteke (*oprez)
  • obrišite datoteke i programe koje ne koristite
  • datoteke iz mape gdje se spremaju preuzete datoteke putem web-preglednika (Downloads) koje će vam ponovo zatrebati spremite na drugo mjesto, a ostatak obrišite
  • spremite veće datoteke koje ne koristite često na „cloud“ servis

Korisnicima Srca za spremanje i dijeljenje većih datoteka preporučamo da koriste uslugu Moj Oblak, udaljeno spremište podataka koje se temelji na softveru ownCloud.

Na Windowsima možete očistiti i sistemski cache na primjer pomoću programa CCleaner (besplatan za kućnu uporabu).

Za traženje duplih datoteka na Linuxu naši sistemski inženjeri preporučuju sljedeće:

Ako korisnik ima administratorski (u linux žargonu ‘root’) pristup poslužitelju i može instalirati dodatne pakete, najlakše je instalirati neki od alata za tu namjenu: fdupes, jdupes, fslint, dupeGuru

Zbog jednostavnosti korištenja preporučamo fdupes ili jdupes (potonjeg možemo smatrati  "starijim i naprednijim bratom" ovog prvog).

Korištenje oba alata je jednostavno:

# fdupes -r /putanja/do/direktorija

tj.

# jdupes -r /putanja/do/direktorija

Obje će naredbe ispisati listu duplih datoteka.

Ako korisnik nema administratorski ("root") pristupračunalu  i mogućnost  instalacije dodatnih paketa ili se ne osjeća dovoljno sigurno da bi sam instalirao dodatne pakete, duple datoteke mogu se pronaći i korištenjem standardnih naredbi koje su prisutne na većini sustava baziranih na operacijskom sustavu Linux:

# find /putanja/do/direktorija -type f -exec md5sum {} \; > md5sume;

Naredbom find rekurzivno pronađemo sve datoteke (-type f) u direktoriju /putanja/do/direktorija te se nad svakom pronađenom datotekom izvrši naredba md5sum koja generira MD5 sumu, tj. niz alfanumeričkih znakova (tzv. hash) koji je jedinstven za svaku datoteku. MD5 sume svih datoteka, kao i njihova imena (s putanjama!) , se upisuju u datoteku md5sume koja izgleda otprilike ovako:

33fb35b4a3e5de2bbd80d5448204ceb4 /putanja/do/datoteke1

046033705b658aac25084b0af2eed892 /putanja /do/datoteke2

# gawk '{print $1}' md5sume | sort | uniq -d > duplikati

Ovom naredbom iz datoteke md5sume izdvajamo sve MD5 sume, slažemo ih abecednim redom (sort) i u datoteku duplikati uspisujemo samo one MD5 sume koje se ponavljaju 2 ili više puta (uniq -d).

# while read d; do echo "---"; grep $d md5sume | cut -d ' ' -f 2-; done < duplikati

U zadnjem koraku while petljom iz datoteke md5sume "izvlačimo" imena i putanje datoteka koje imaju svoj duplikat (grep $d md5sume) te izlaz naredbe formatiramo da bude čitljiviji:

---

/putanja/do/datoteka1

/putanja/do/datoteka1.bak

---

/putanja/do/datoteka2

/putanja/do/datoteka3

(Datoteke datoteka1 i datoteka1.bak su duplikati, te datoteka2 i datoteka3).


Nepotrebne datoteke možete očistiti uz pomoć Windows alata Disk Cleanup.

Duple datoteke na OS Windows možete potražiti ručno, koristeći tražilicu u Windows OS-a. Na primjer, upišite .jpg, uključite Preview pane i sortirajte datoteke prema nazivu. Ispisat će se naziv i veličina datoteke. Dodatno i pritiskom na sliku moći ćete se uvjeriti da je riječ o istoj datoteci (u preview paneu).

Za Windows postoji nekolicina besplatnih programa koji pronalaze duple datoteke na računalu koje možete potražiti na Internetu koji će brže i konkretnije odraditi posao pronalaženja duplikata datoteka u odnosu na ručni način. *


* krajnjim korisnicima preporučamo brisanje samo onih duplih datoteka za koje su sigurni da se smiju obrisati (na primjer .mp3, .avi, .mov, .mp4, .jpg, .mp4, i da pri tome neće onemogućiti rad operacijskog sustava ili aplikacija na računalu. 

Kategorija

Ostali članci autora