Windows domenske funkcionalnosti - DHCP

Možda se čini da ima puno predradnji i da puno odugovlačimo s dodavanjem klijenta u domenu, ali u stvarnosti to nije tako komplicirano i ne traje predugo. Malo smo si zakomplicirali život, jer paralelno podešavamo i Hyper-V, inače bi postupak pridruživanja bio jednostavniji i pregledniji.

Spomenuli smo već prije da ćemo na domenskom kontroleru, koji služi za dodjeljivanje mrežnih parametara (IP adresa, subnet, gateway, DNS...) uređajima u svojoj mreži, kreirati DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) ulogu. Nije nužno da DHCP bude na domenskom kontroleru, već to može biti i prije kreirani Hyper-V preklopnik, a u stvarnoj produkcijskoj okolini i neki drugi zasebni server ili nekakav drugi mrežni uređaj. Radi jednostavnosti i prikaza DHCP uloge, mi ćemo je instalirati na domenskom kontroleru.

Nakon što kreiramo potrebna virtualna računala s pripadajućim mrežnim karticama spojenima na kreirani preklopnik, ona će odmah generirati zahtjev za dodjelom IP adrese i poslati ga po mreži. Preklopnik koji je dijeljenjem konekcije s fizičkom mrežnom karticom postao DHCP server, uočit će taj zahtjev i dodijeliti im mrežne parametre.

To je dobro u slučaju kad nemamo potrebu za nekom daljom kontrolom i podešavanjem DHCP servera. U našem slučaju želimo pokazati i provjeriti DHCP funkcionalnost na Windows serveru, pa ćemo je instalirati.

To znači da će se Windows Server od sad nadalje brinuti o tome da klijentima u svojoj mreži pridijeli mrežne parametre (IP adresu, subnet, gateway, DNS postavke...) kako ih ne bismo trebali ručno upisivati u mrežnim postavkama na klijentima.

Pokrenite konzolu Server Manager, kliknite gore desno na Manage – Add Roles and Features, pa na Before You Begin kliknite – Next.

Pod Installation Type ostavite Role-based or feature-based installationNext.

Pod Server Selection provjerite je li selektiran server na kojem radimo i kliknite Next.

Pod Server Roles stavite kvačicu na DHCP Server, nakon čega odmah iskače jedan prozorčić koji nas obavještava o potrebnoj instalaciji dodatnih mogućnosti ([Tools]DHCP Server Tools).

Ostavite sve kako je ponuđeno, potvrdite instalaciju s Add Features i zatim kliknite Next nekoliko puta dok ne dođete do kraja. Tu kliknite na Install, pričekajte dok se DHCP uloga instalira i zatvorite prozor čarobnjaka klikom na Close.

Slično kao i kod instalacije uloge AD kontroler, u Server Manager konzoli možete vidjeti gore desno sivu zastavicu s narančastim trokutom, i ako kliknete na nju, otvara se mali prozor s linkom Complete DHCP configuration. Kliknite na njega kako bi se otvorio kratki čarobnjak za podešavanje.

Na sljedećem prozoru čarobnjak za izradu obavijestit će vas da će se sad kreirati dvije grupe u AD-u: DHCP Administrators i DHCP Users. Kliknite na Next.

Potvrdite korisnički račun s pravima prijave DHCP servera u AD domenu. Kliknite na Commit, nakon čega biste trebali dobiti potvrdu uspješnosti sa Done i obavijesti da ponovo pokrenete DHCP servis da se promjene primijene.

Zadnji korak je konfiguracija DHCP uloge.  Nećemo slikovno prikazivati baš svaki korak u postupku, već samo one koji su nam zanimljivi i potrebni za konfiguraciju.

Napravimo desni klik na izbornik Start, pa otvorimo  Control Panel - System and Security - Administrative Tools. Pokrenite konzolu DHCP, proširite stablo dc.webinar.local, kliknite desni klik na IPv4, pa New Scope... kako biste kreirali raspon IP adresa iz kojeg će server uzimati adrese koje će dodjeljivati klijentima.

Na čarobnjaku koji se pokrenuo kliknite Next.

Na sljedećem prozoru dajte rasponu (Scope) proizvoljno ime i opis, prvenstveno radi sebe, kako bi nakon nekoliko mjeseci ili godina znali što ste napravili.

Zatim upisujemo raspon adresa iz kojeg će server davati IP adrese klijentima.

U slučaju potrebe, možete neke adrese iz prije definiranog raspona staviti u izuzeće od korištenja.

Zatim definiramo Lease Duration, odnosno vremensko trajanje "rezervacije" IP adrese za klijenta.

Potvrdite da želite konfigurirati i ostale mrežne parametre koje će DHCP server dati klijentu.

Prvo ide IP adresa defaultnog gatewaya. Kod nas je to preklopnik s adresom 192.168.137.1.

Zatim upisujete DNS server i ime domene. U ovom slučaju je čarobnjak prepoznao postavke pa nam ih je već sam upisao u formu.

WINS server trenutačno nemamo pa ovo ostavite prazno.

Na kraju slijedi aktivacija Scopea. Kliknite Next - Finish. Možete primijetiti da nam čarobnjak preporuča izradu failovera, ali to je već tema za neke naprednije tečajeve.

Možete vidjeti da se završetkom konfiguriranja u DHCP konzoli pojavio taj novi Scope i da je aktivan.

Ovdje moram spomenuti jedan detalj za koji nisam uspio naći logiku niti obrazloženje na internetu pa ću ga ubaciti u kategoriju "tako je kako je". Radi se o DHCP-u u Hyper-V okruženju. DHCP inače funkcionira na principu "tko prvi, njegova djevojka", odnosno, kad bi imali više DHCP servera u istoj mreži, klijentov zahtjev za dodjeljivanjem IP adrese preuzima prvi server do kojeg taj zahtjev dođe. Zato je naš cilj ugasiti DHCP na preklopniku, a ostaviti aktivnim samo ovaj na serveru.

Spomenuo sam prije da interni preklopnik dijeljenjem konekcije postaje DHCP server te da mu se DHCP uloga briše ako mu damo statičku IP adresu. Međutim, postupak sam radio dva puta na dvije konfiguracije i nisam uspio u oba slučaja dobiti identičnu situaciju. U prvom slučaju preklopnik je nakon dijeljenja konekcije imao DHCP adresu i kad sam mu dao statičku prestao je biti DHCP server. Međutim, u drugom slučaju mu se nakon dijeljenja konekcije IP adresa automatski definirala u statičkom obliku, a i dalje je bio DHCP server. A onda se, nakon pridjeljivanja DHCP uloge serveru te nekoliko ponovnih pokretanja servera i klijenta, ta uloga na preklopniku automatski ugasila... Tako da mi se sad čini da Hyper-V okolina funkcionira tako da se kreiranjem nekog drugog DHCP servera automatski gasi ovaj na preklopniku, a ne kako sam na početku napisao.

Na žalost, moram zasad ovo ostaviti pod upitnikom, ali napominjem da znate na što možete naići ako budete radili identičan postupak. Ako nađem vremena, pokušati ću ovo i treći put da razjasnim stvar.

Na donjoj slici se vidi da su nakon aktiviranja DHCP uloge na serveru, u mreži aktivna 2 DHCP servera.

A na sljedećoj slici je situacija nakon restarta. Znači, ostao je samo Windows server, od strane klijenta detektiran kao "neautoriziran" jer klijent nije u serverovoj AD domeni.