Seminar za IT specijaliste: BigBlueButton videokonferencijski sustav otvorenog kôda

Datum i vrijeme održavanja
18.12.2020. u 10:00 sati

Pozivamo vas da nam se pridružite na seminaru za IT-specijaliste BigBlueButton videokonferencijski sustav otvorenog kôda koji će se održati u petak, 18. prosinca 2020. godine u 10 sati.

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, seminar će se održati online preko sustava za webinare.

Pristupiti virtualnoj sobi možete na dva načina:

  • uporabom svojeg AAI@EduHr elektroničkog identiteta (ako ga posjedujete) ili
  • kao gost. Ako se prijavljujete kao gost, potrebno je prilikom prijave upisati  svoje ime i prezime.

Predviđeno trajanje seminara je 1 sat. Seminar je besplatan i otvoren za sve zainteresirane.

BigBlueButton je videokonferencijski sustav otvorenog kôda koji je popularan u sustavu visokog obrazovanja jer omogućava brzu i jednostavnu instalaciju na Linux poslužitelju te integraciju sa sustavom za e-učenje kao što je Moodle. S obzirom na COVID pandemiju, sve ustanove imaju znatno veću potrebu za održavanjem online nastave u realnom vremenu. Na tržištu je dostupan veliki broj komercijalnih rješenja (Zoom, MS Teams, Adobe Connect, ...), ali i rješenja otvorenog programskog kôda (BigBlueButton, Jitsi, eduMeet, ...).

Na ovom seminaru ukratko ćemo opisati što je BigBlueButton, koje su njegove značajke, zašto je najkorišteniji videokonferencijski sustav otvorenog kôda u Hrvatskoj, ali i koji su njegovi nedostaci. Opisat ćemo proces standardne instalacije i konfiguracije, integraciju s najčešće korištenim LMS/CMS sustavima (Moodle, Drupal i WordPress), instalaciju GreenLight GUI-a, konfiguraciju TURN poslužitelja te mogućnost klasteriranja BigBlueButton poslužitelja.

Autori i predavači seminara su Domagoj Horvatović i Zvonko Martinović iz Srca.

Podaci koje nam pružate potrebni su nam kako bi mogli osigurati tehničke uvjete za održavanje seminara te kako bi po završetku seminara mogli provesti anketu o zadovoljstvu. Prikupljeni osobni podaci neće se koristiti u druge svrhe niti će se prenositi trećim stranama. Srce će čuvati osobne podatke koji su prikupljeni putem obrasca za prijavu do 6 mjeseci nakon što se održi seminar.

Ako ste zainteresirani za primanje novosti i obavijesti o uslugama Sveučilišnog računskog centra Srca, molimo da ispunite obrazac.

Najava seminara