Preusmjeravanje HTTP web stranica na HTTPS u IIS-u

Zamislimo situaciju u kojoj trebamo web-stranicu HTTP, smještenu na Microsoft Windows Server 2016 i Internet Information Server 10 (IIS), preusmjeriti na njezin sigurniji "ekvivalent" HTTPS.

Upis web stranice u Windows DNS

Nakon što na serveru stvorimo web-stranicu, u DNS (Domain Name System) moramo upisati informaciju kako se ta stranica zove i adresu poslužitelja na kojem je smještena. Pokazat ćemo to na dva primjera.

Preusmjeravanje HTTP web stranica u IIS-u

U današnjem članku ćemo pojasniti kako napraviti preusmjeravanje (redirekciju) web stranice koja je smještena na Microsoftovom web serveru, IIS-u (Internet Information Server).

Roaming profili

Roaming profili omogućavaju da se određene mape i datoteke unutar korisničkog računa na lokalnom računalu sinkroniziraju, odnosno prebacuju u mapu na serveru.

Home folders

Sljedeća korisna funkcionalnost domenskog okruženja je Home folder - dijeljena mrežna mapa namijenjena spremanju korisničkih podataka na udaljenu mrežnu lokaciju. Nakon što u Active Directoryju aktiviramo ovu funkcionalnost, korisniku će se u File Exploreru pojaviti jedan dodatni mrežni disk na koji može spremati podatke.